webinar over het instrument Participatieve Waarde Evaluatie

Guido van Leeuwen 21-06-2020 201 keer bekeken

Begin

29-06-2020 om 14:00

Einde

29-06-2020 om 15:00

Maximaal aantal aanmeldingen bereikt, je kunt je niet meer aanmelden.

Locatie

Online (100 plaatsen beschikbaar)

Een verdiepend webinar om nader kennis te maken met het instrument participatieve waarde evaluatie (PWE)

De essentie van PWE is dat deelnemers in een (online) experiment een aantal mogelijke overheidsprojecten zien, inclusief de effecten van de projecten. Deelnemers moeten vervolgens keuzes maken uit de projecten. Maar binnen een PWE kunnen deelnemers aan de PWE ook besluiten om géén van de voorgestelde overheidsprojecten te selecteren of om meer/minder overheidsgeld uit te geven dan het budget, waardoor de belasting wordt verhoogd/verlaagd en daarmee ook hun private inkomen beïnvloeden.

Uitgaven die burgers met hun private middelen zouden doen komen niet perse overeen met de manier waarop individuen vinden dat de overheid (namens hen) afwegingen moet maken met publieke middelen. Een euro uit het private budget van een individu kan een ander oogmerk, doel, bestemming hebben dan een euro overheidsgeld. In de tot nu toe gebruikte methoden werd met dat verschil geen rekening gehouden.

PWE kan gebruikt worden om burgerparticipatie te faciliteren/stimuleren maar ook voor bewustwording. Deelnemers worden zich bewust van de effecten van hun keuzes; iets dat ze eerst een goed idee vonden, blijkt dan negatieve consequenties te hebben. Zo kun je ze meenemen in de duivelse dilemma’s van de besluitvorming. Door de PWE kunnen besluitvormers inzicht krijgen in wat de massa nu belangrijk vindt, en niet slechts enkele luide burgers. Burgers zijn bijna nooit helemaal voor of tegen iets en ze komen vaak met verassende en genuanceerde argumentaties op de proppen. Zo kunnen besluitvormers keuzes maken die recht doen aan de normatieve diversiteit van de gewone burger, en krijgt de gewone burger inzicht en handvatten om een geïnformeerde mening te vormen over het complexe problemen.

Opgeven voor het webinar kan via onderstaande knop:

Inschrijven

Cookie-instellingen