Watts2win: online spel dat inzicht verschaft in de energietransitie van bestaande buurten

07-09-2020 585 keer bekeken

Watts2win is een spel om de energietransitie in bestaande wijken te verduidelijken. De game is te vinden in de App Store en in de Google Play Store. Download the app op je telefoon en op je laptop.

Waarom deze game?

De energietransitie in bestaande buurten is zeer complex. Het gaat om een balans in consumptie en productie, die verandert al naar gelang de omstandigheden, zoals de seizoensverschillen. Het gaat ook om conversie (warmtepompen b.v.), opslag en transport van zowel elektriciteit als warmte. Deze kunnen diverse dragers hebben; die ook diverse eisen stellen aan bijvoorbeeld de hoeveelheid ruimte. Bovendien zijn er vele partijen betrokken die elk hun eigen belangen hebben.

Echte cijfers, virtuele bewoners

Het spel is gebaseerd op data van het CBS, de gemeente Dongen, Enexis en het kadaster. De cijfers zijn echt; de bewoners zijn virtueel.
Het spel geeft elke ronde feedback. In het dashboard kun je de besparingen op CO2, grijze stroom en gas van de spelers met elkaar vergelijken. Zo wordt ook duidelijk welk effect de verschillende maatregelen hebben. In hun spelersaccount kunnen de spelers de bronnen zien van de elektriciteit (zelf opgewekt of extern van het net) en hun warmte.
Watts2win richt zich op bestaande wijken en buurten, omdat hier de grootste uitdaging ligt voor de energietransitie.

10 jaar in 90 minuten

Het spel duurt ongeveer 90 minuten. In die tijd heb je virtueel een transitie van 10 jaar doorlopen, beginnend bij het leggen van zonnepanelen tot de aanleg van een collectieve warmtevoorziening.

Meer informatie op watts2win.nl

Watts2win is ontwikkeld door Breda University of Applied Sciences in samenwerking met Giocobis, gefinancierd door de Comeniusbeurs van het RVO.

Cookie-instellingen