Nieuwsflits kennisknooppunt Participatie

20-11-2020 297 keer bekeken

In deze nieuwsflits geven we je een update over activiteiten van het kennisknooppunt Participatie van de afgelopen en de aankomende periode.

StudioP: grenzen aan participatie
26 november stond studioP in het teken van grenzen aan participatie.
Tijdens de uitzending verkenden we zowel bestuurlijke, juridische, fysieke als ethische grenzen van participatie.
Met 260 live-kijkers is de kans groot dat je de uitzending al hebt gezien. Meer achtergrond bij de uitzending is te vinden via deze pagina.
Mocht je de uitzending toch nog in zijn geheel terug willen kijken, klik dan hier.

StudioP: OFL-special, polderen in tijden van polarisatie
Op 25 november nemen OFL-voorzitters: Jacques Wallage, Job Cohen en Pieter Jan Biesheuvel afscheid van het OFL. Om hun inzichten en ervaringen te delen, staat de uitzending van studioP op 25 november tussen 16u en 17u geheel in het teken van dit afscheid. De uitzending zal in het teken staan van polderen in tijden van polarisatie.
Partijen staan steeds vaker tegenover elkaar, met hoogoplopende emoties. Vragen die aan de orde komen in de uitzending zijn: Hoe blijf je in gesprek? Wat kun je doen om ervoor te zorgen dat partijen constructief naar elkaar blijven luisteren? Hoe maken we zichtbaar wat de stille meerderheid vindt? Kunnen commissies een rol spelen bij polarisatie?  
Jacques, Job en Pieter Jan gaan hierover in gesprek met onder andere: Daan Rovers, denker des vaderlands en Floris van Hest, directeur Stichting de Noordzee. Tijdens de uitzending kunt je reageren via de chat en kun je je vragen stellen. Verder is tijdens de uitzending plaats voor het nieuwe voorzittersgilde en voor nauw betrokken stakeholders.

De studioP-special is te bekijken via deze link.

Verdiepende sessies
De komende periode organiseert het kennisknooppunt Participatie een aantal verdiepende sessies over uiteenlopende onderwerpen.

26 november is er een digitale bijeenkomst met Jetske Bouma van het Planbureau voor de Leefomgeving over beweegredenen en belemmeringen voor burgerbetrokkenheid bij de leefomgeving.
Op 11 december spreken we met Lisanne Groen en Leontine Weesing-Loeber van de Raad van State over ministeriĆ«le verantwoordelijkheid en verhouding tussen politiek, bestuur, ambtenarij en samenleving.
En op 14 december organiseren we een reflectiesessie over ethiek & participatie met Denker des Vaderlands Daan Roovers en Erik Pool.

Nieuwsgierig geworden? Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Onderzoek naar inclusiviteit en diversiteit in participatieprocessen
In opdracht van het kennisknooppunt Participatie doet GovernEUR onderzoek naar inclusiviteit en diversiteit in participatieprocessen.
In aanloop naar het rapport publiceren we tot aan de kerstvakantie elke week een interview met een expert. Verder zal studioP op 20 januari ook volledig in het teken staan van inclusiviteit en diversiteit.
De interviews zijn terug te vinden via deze link.

Aankomende publicaties
Op dit moment werken wij hard aan een aantal publicaties, onder meer over participatie in transitities, betrekken van bestuurders bij participatie, procedurele rechtvaardigheid, deliberatieve democratie en polarisatie.

Cookie-instellingen