Inzet van Climathons om bewoners in actie te krijgen

28-04-2021 296 keer bekeken

Hoe krijgen je bewoners mee in de overgang naar aardgasvrij? Een bekende opgave voor gemeenten. Een (online) Climathon kan hierbij helpen.

Wat is een Climathon?

Climathons horen bij een wereldwijd 24uurs (online) event waarin zo veel mogelijk burgers zelf aan de slag gaan met hun ideeën voor klimaatuitdagingen in hun straat of wijk. Je kunt de Climathon dus ook gebruiken om bewoners mee te laten denken over oplossingen om hun eigen buurt aardgasvrij te maken. Jong en oud kan eraan meedoen.  

Ervaring in Rotterdam Alexander

“De Climathon was één van de manieren waarop we de bewoners van Rotterdam Alexander hebben betrokken bij de duurzaamheidsslag in hun wijk. Niet alleen om draagvlak te creëren, maar juist ook om de ideeën en energie uit de wijk te benutten.” Dat zegt Dieudonnée Penning, gebiedscommissielid in Rotterdam-Alexander. Volgens Herman van Dongen, projectleider stichting Hart voor Prins Alexander, laat het zien dat door actiegericht samen te werken er een beweging in een wijk tot stand gebracht kan worden op thema’s als klimaat en water.

Initiatief van EIT Climate-KIC

Initiatiefnemer van de Climathons is EIT Climate-KIC. Abstract klimaatbeleid naar concrete burgerinnovatie bewegen, dat is het idee achter Climathons. Sinds 2016 initieerde Climate-KIC in honderden steden over de hele wereld Climathons. In Nederland wordt samen gewerkt met onder andere Impact Hub, WWF, stichting Technotrend en Buurtbuufs.

Meer weten?

Heb je interesse om zelf een Climathon te faciliteren, of wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met Savitri Groag.

Benieuwd naar de ervaring in Rotterdam?: Ruim 1000 deelnemers voor Climathon Nederland - (duurzaam-actueel.nl)

Cookie-instellingen