Podcast Het 'stille midden' is niet stil - In gesprek met Gemeente Amsterdam en Bart Brandsm

14-01-2022 383 keer bekeken

Koplopers en tegenstanders laten zich horen als een gemeente met bewoners praat over aardgasvrij. De middengroep lijkt stil, maar blijkt vooral slecht in beeld. De gemeente Amsterdam deelt ervaringen. En filosoof Brandsma geeft tips hoe je met die groep in contact komt.

René Schellekens, senior adviseur PAW en verbonden aan het thema participatie en communicatie, gaat in deze podcast in gesprek met praktisch filosoof Bart Brandsma, bedenker van een denkkader over (omgaan met) polarisatie. Aan tafel zitten ook Maaike Vallenduuk, coördinator Participatie en Communicatie bij de gemeente Amsterdam en Cinar Kutlu, communicatieadviseur bij de gemeente Amsterdam. Zij vertellen hoe Amsterdam probeert bewoners te betrekken bij de aardgasvrije opgave, en welke successen en drempels zij ervaren.

Grootste groep laat zich (nog) niet zien

Het stille midden is niet stil, daar zijn Schellekens en zijn gasten het al snel over eens. Bart Brandsma geeft duiding: de sterke voor- en tegenstanders zorgen wel dat ze al snel in beeld komen. De grootste groep, die in het midden, laat zich vaak om verschillende redenen (nog) niet zien. En daardoor wordt die het minst gehoord door bijvoorbeeld gemeenten. Maar stil of zonder mening zijn ze doorgaans niet.

Maaike Vallenduuk heeft ervaring met gepolariseerde discussies in de wijk. Zij zou heel graag neutraal in gesprek gaan en horen van álle inwoners in een wijk – dus ook de grote middengroep.

Vertrouwen

Bart Brandsma vertelt over de dynamiek bij polarisatie, en hoe de gemeente daar zelf ook invloed op heeft. Dat je je niet neutraal of als bruggenbouwer moet opstellen als je eigenlijk al een mening en een plan klaar hebt liggen – en dus wilt overtuigen. "Bewoners kijken daar doorheen, dan verlies je het vertrouwen."

Kutlu herkent dat. "We staan vaak al 10-0 achter bij bewoners. Je wint het niet van een groep als die jou als gesprekspartner niet vertrouwt."

Middengroep ontmoeten

Vallenduuk en Kutlu vertellen over een aanpak die wel positief uitpakte in de wijk. En Brandsma geeft tips om polarisatie tegen te gaan én de middengroep te gaan ontmoeten. Eén daarvan: "Ga eerst na om welke tegenpolen het in jouw wijk gaat. Kijk dan wie er in het midden zitten. En luister daarna oprecht naar hun worsteling."

Beluister de podcast van Programma Aardgasvrije Wijken

Cookie-instellingen