Beluister de podcast van Programma Aardgasvrije Wijken
De warmtetransitie leeft (nog) niet bij een grote groep inwoners. Veel gemeenten worstelen daardoor met de organisatie van participatie, als ze aan de slag gaan met het aardgasvrij maken van wijken. Waardevol onderzoek van TNO kan helpen om participatie te laten slagen. Het onderzoek geeft onder meer aan wat de randvoorwaarden zijn om participatie op gang te brengen. Een aspect dat bepaalt of inwoners überhaupt met je in gesprek willen, blijkt uit het onderzoek, is vertrouwen.
Maar hoe verdien je het vertrouwen van je inwoners? En als het er eenmaal is, hoe behoud je het?
Renee Kooger vertelt in de podcast over haar onderzoek daarnaar en deelt de inzichten. "Heel belangrijk is bijvoorbeeld dat je als gemeente eerst moeten kijken wie je voor je hebt. Wat vinden (bepaalde groepen) inwoners belangrijk? Wat houdt hen bezig?" Zo kom je er achter wat ze nodig hebben, ook om mee te kunnen gaan in het proces richting de aardgasvrije wijk.
Mohammed El Menhali werkt al jaren met jongeren in diverse wijken in Den Haag, waaronder de Schilderswijk. Hij weet uit ervaring hoe belangrijk vertrouwen is, als je mensen wilt betrekken bij de aardgasvrije wijk. "Heel belangrijk is dat je bekend bent bij de inwoners, dat je van elkaar weet wat er speelt. En dat je naast de burgers gaat staan, niet tegenover hen. Iedereen moet ervaren: dit moeten we samendoen."
Renee Kooger refereert in de podcast aan een nieuwe website De Energieke Gemeente. Die vind je op energy.nl