Klimaatstichting HIER onderzoekt welke groene stroom écht groen is

04-07-2023 479 keer bekeken

Om mensen te helpen voor echt groene stroom te kiezen, onderzoekt HIER jaarlijks de herkomst van stroomproducten die in Nederland als groen worden verkocht. De resultaten zijn verwerkt in de Groene stroom checker.

Wanneer is groene stroom écht groen? 

In Nederland weet je alleen zeker dat je échte groene stroom hebt, als deze stroom wordt opgewekt uit duurzame bronnen in Nederland. Alleen dan is er garantie dat er ergens in Nederland bijvoorbeeld een windmolen of zonnepaneel jouw stroom aan het opwekken is.

Energieleveranciers die zelf niet voldoende groene stroom produceren, kopen voor een zacht prijsje groene stroomcertificaten uit het buitenland om hun grijze Nederlandse stroom te 'vergroenen'. Ze verkopen deze stroom als ‘groene’ stroom, maar in werkelijkheid is het grijze stroom. Dit draagt niet bij aan de uitbreiding van duurzame energieopwekking in Nederland. 

Over de Groene stroom checker

De informatie in de Groene stroom checker is gebaseerd op een jaarlijkse uitvraag door HIER bij de energieleveranciers over de herkomst van hun stroomproducten. Wanneer een energieleverancier niet aan het onderzoek meewerkt, baseert HIER zich op de stroometiketten die energieleveranciers jaarlijks in mei moeten publiceren, aangevuld met informatie die zij zelf delen via hun website. De checker is in mei 2023 geactualiseerd.

Breng de Groen stroom checker onder de aandacht

Verspreid het nieuwsbericht binnen jouw gemeente. HIER maakte hiervoor een speciale toolkit met:

  • Beelden voor verschillende (sociale media) kanalen. 
  • Teksten.
  • Nieuwsbericht. 

Over HIER

HIER helpt je slimme keuzes maken die ook goed zijn voor het klimaat. Of je nu in huis aan de slag wil, met de buurt zelf energie gaat opwekken of de CO₂-uitstoot op het werk wil verminderen. HIER is initiatiefnemer van onder andere HIER opgewekt, SlimmeBuur, de CO₂-Prestatieladder en de Climate Comedy Night. Kijk voor meer informatie op hier.nu.
 

Cookie-instellingen