De bereidheid van bewoners om mee te betalen aan een warmtenet

17-04-2024 351 keer bekeken

TNO onderzocht de invloed van verschillende factoren die een rol spelen op de bereidheid van bewoners om mee te betalen aan een warmtenetaansluiting in hun woning. De sociale factoren, waaronder communicatie en participatie, werden ook onderzocht.

De 4 factoren

TNO onderzocht de invloed van de volgende factoren: 

  • Sociale factoren (participatie / communicatie, vertrouwen, directe omgeving en houding ten opzichte van een warmtenet) 
  • Demografische factoren
  • Woninggerelateerde factoren
  • Financiële factoren

Houd altijd rekening met een combinatie van factoren

Participatie, directe omgeving en vertrouwen in de gemeente en in energie- en warmteleveranciers zijn belangrijke factoren. Maar hoe bewoners erin staan gaat vaak in combinatie van met andere factoren, zoals bijvoorbeel de leeftijd van iemand en hoeveel spanning hij ervaart over de energieprijzen:

  • Hoe ouder de respondent is, hoe minder bereid deze is om mee te betalen aan een warmtenetaansluiting.
  • Hoe meer spanning men ervaart over de stijgende energieprijzen, des te meer respondenten bereid zijn mee te betalen aan een warmtenet
  • Het vertrouwen in de landelijke overheid is geen voorspeller voor de bereidheid om mee te betalen. Maar vertrouwen in de overheid beïnvloedt wel het bedrag dat mensen zouden willen bijdragen.

Vertel het eerlijke verhaal

Respondenten konden aangeven wat voor hen een doorslaggevende factor is om mee te willen betalen. Informatie over de mogelijkheden/gevolgen voor de eigen woning werd het meest gekozen. Maar ook het eerlijke verhaal vinden zij belangrijk: hoeveel vertrouwen er is in de plannen van de gemeente; de manier waarop er wordt gecommuniceerd over het proces en de stappen die nodig zijn voor het aanleggen en aansluiten van het warmtenet; en de bron van het warmtenet.

Benieuwd naar alle aanbevelingen en het onderzoek? 

Lees het complete onderzoek 

Cookie-instellingen