Onderzoek beleving windturbines Deventer: uitkomst onverwacht

1809 keer bekeken 0 reacties

Geluidsoverlast, een verpest landschap en slagschaduw van de wieken: het zijn veelgehoorde klachten over windturbines. Maar hebben omwonenden daar nou écht last van?

Dat is wat Ruimtelijke Ontwikkeling-student Elise Olde Monnikhof in het kader van haar afstuderen onderzocht in opdracht van het lectoraat Duurzame Leefomgeving.

Welk advies heeft Elise gegeven?

“Ik heb enkele aanbevelingen gedaan, vooral op het gebied van communicatie, want dat was wel echt een ding. Dat heeft de gemeente ook toegegeven en dat hebben ze goed opgepakt later. Maar dat moet vanaf het begin, dat is zó belangrijk om de mensen mee te krijgen. Mensen houden niet van het onbekende. Onvrede zal er altijd blijven, maar dat kun je tegengaan door goede communicatie, door de positieve werking te benadrukken. En het feit dat mensen kunnen participeren is natuurlijk best iets positiefs: mensen kunnen energie besparen en helpen zo het milieu. Daar is te weinig mee gedaan. Uit mijn onderzoek bleek ook dat de slagschaduw echt een crime is. Daar hadden ze iets meer voorlichting over kunnen geven. Hoewel Pure Energie nog best veel maatregelen heeft genomen om die slagschaduw te voorkomen. Daar hebben ze echt veel aan gedaan en dat is goed, maar ze hadden van tevoren meer de lasten kunnen benadrukken.”

Lees hier het hele artikel van Tom Wassink over het onderzoek van Elise Olde Monnikhof.

Cookie-instellingen