Nieuwe film en podcast NPRES: ‘Mijn toekomstdroom? Zonnepark Branderwal als regionale energiehub‘

961 keer bekeken 0 reacties

Op de oude fundamenten van de fabriek van Bosch Beton in Kootwijkerbroek verrijzen de komende tijd 140 duizend zonnepanelen, als onderdeel van een regionale energiehub en ingepast in de natuur. ‘Beter kun je het niet krijgen’, zegt Reijer van de Kuilen, voorzitter van Duurzaam Kootwijkerbroek.

Als de betonfabriek van zijn familiebedrijf verhuist naar een andere locatie, klopt Brand Jan van den Bosch met zijn bedrijf Energeion in 2019 aan bij de gemeente met het idee om op de leeggekomen plek in Kootwijkerbroek een zonnepark aan te leggen. Dat blijkt te passen in het duurzaamheidsbeleid van de gemeente, en zo start al snel het vergunningentraject voor wat nu Zonnepark Branderwal heet. Volgens planning gaat het park vanaf begin in 2023 groene stroom leveren voor zo’n 7.000 huishoudens.

Betrokken wethouder Didi Dorrestijn-Taal is vanaf het begin enthousiast. ‘De beste ideeën worden ontwikkeld in schuren, in garages, waar mensen kansen zien’, blikt zij terug. ‘En daar zit vaak veel meer kracht en innovatie in dan wij hier ooit kunnen bedenken.’ De gemeente vindt het wel belangrijk dat omwonenden vanaf de tekentafel kunnen meepraten over het project, zegt de wethouder. ‘Honderdveertigduizend zonnepanelen in veldopstelling in het buitengebied, kan dat rekenen op voldoende draagvlak?’ Bovendien moeten omwonenden financieel kunnen participeren.

De familie Van den Bosch neemt contact op met coöperatie Duurzaam Kootwijkerbroek. ‘De vraag was of wij als coöperatie wilden meedoen in het zonneproject’, vertelt coöperatievoorzitter Reijer van de Kuilen. ‘Wij vonden het idee prima. Er stond een grote betonfabriek die overlast veroorzaakte door verkeer en lawaai. Als daar dan zoiets duurzaams voor in de plaats komt, en ook nog mooi ingepast in de natuur… Beter kun je het niet krijgen.’

Zo kwam het project, in goede samenspraak tussen gemeente, ontwikkelaar en omwonenden, tot stand. ‘We bouwen er een grondwal omheen’, zegt Brand Jan van den Bosch, ‘zodat het park zoveel mogelijk aan het zicht wordt onttrokken. Die wal wordt mooi groen, en krijgt een ecologische functie.’ De panelen worden hoger opgesteld, zodat eronder gewassen kunnen groeien en schapen kunnen grazen. Het park wordt onderdeel van een regionale energiehub, aldus Brand Jan. ‘We willen het gaan koppelen aan andere duurzame projecten en opslag in de buurt en de opgewekte stroom regionaal gaan vermarkten.’ Duurzaam Kootwijkerbroek neemt financieel deel in het project en krijgt een deel van het park ter beschikking. ‘Dat is mijn droom’, zegt Reijer van de Kuilen. ‘Dat we als coöperatie zelf ook energie lokaal gaan verkopen. Hoe lokaal wil je het hebben?’ 

Bekijk de film of luister naar de podcast

Bron: Nationaal Programma Regionale Energie Strategie

0  reacties

Cookie-instellingen