Lesgeven met zonnepanelen

245 keer bekeken 0 reacties

Op de Dr. Rijk Kramerschool liggen sinds een aantal jaar zonnepanelen op het dak. Daarmee behoort de school tot de 54% van de Amsterdamse scholen die overgestapt zijn op zonne-energie.

Volgens onderwijsbestuurder Arie van Loon moet dat percentage veel hoger worden. “Het gaat niet alleen om kostenbesparing voor scholen, maar ook om een mooie toekomst voor onze kinderen, die duurzaam moet zijn”, aldus Van Loon.

Blij met initiatief

Arie van Loon is lid van college van bestuur van AMOS Onderwijs waarbij naast de Dr. Rijk Kramerschool nog 28 andere oecumenische basisscholen in Amsterdam zijn aangesloten. Hij vertelt graag meer over het duurzame initiatief:

“In 2018 zijn wij benaderd door de gemeente Amsterdam. Die wilde scholen stimuleren om over te stappen op zonne-energie. Daarbij zouden wij zelf de investering doen. De gemeente zou het project dan begeleiden. Daar waren wij blij mee, want wij hebben niet de plancapaciteit en de expertise om dergelijke projecten aan te gaan. Andere scholen in Amsterdam sloten zich ook aan en uiteindelijk zijn er in Nieuw-West zo’n 6.000 zonnepanelen gelegd. Een prachtig resultaat.”

Stichting Schooldakrevolutie jaagt aan en verbindt

In aanloop naar het project hebben de schoolbestuurders veel gehad aan de inspanningen van Schooldakrevolutie. Deze onafhankelijke partij helpt scholen bij de realisatie van zonne-energie op schooldaken. Daarbij moet je denken aan de inventarisatie, de voorbereidingen en aan het contact met overheden en uitvoerende partijen. Van Loon is daar positief over:

“Wij zijn door Schooldakrevolutie echt ontzorgd. Door hun scans konden we meteen zien hoeveel panelen we nodig hadden. Ook kregen we inzicht in ons gebruik, de opwekpotentie, de investering en de terugverdientijd. Eigenlijk hoefden we op basis van die informatie alleen nog maar ja of nee te zeggen.”

Duurzame lessen

Dr.Rijk Kramerschool is een eco-school waarbij de kinderen bewust gemaakt worden dat ze zelf positieve invloed kunnen uitoefenen op de wereld om hen heen. Volgens Van Loon past deze duurzaamheidsactie daar goed bij:

“Met verschillende initiatieven leren we onze leerlingen hoe je beter voor onze aarde kan zorgen. Dat vinden we onze maatschappelijke opdracht. De 76 zonnepanelen die op de Rijk Kramerschool zijn geplaatst, zijn daarom ook onderdeel van het lesprogramma geworden. De leerlingen zien wat de panelen opleveren op een mooie dag en wat er op een dag verbruikt wordt. Zo leren de kinderen alles over zonnestroom van hun eigen schooldak.”

Investeren in goed onderwijs

Van Loon vindt het van groot belang dat meerdere scholen hun voorbeeld volgen:

“Op dit moment heeft nog maar 40% van alle scholen in Nederland zonnepanelen op het dak liggen. Dat moet veel meer worden. Niet alleen helpen we daarmee de aarde in de toekomst leefbaar te houden. Het is ook nog eens een rendabele investering. Het geld dat je bespaart op energie kun je herinvesteren in goed onderwijs. Dat moet toch meerdere scholen aanspreken? Precies!”

Zo doen we dat bij Dr. Rijk Kramerschool

  • Installatie zonnepanelen op het schooldak
  • Investering die zichzelf terugverdient
  • Met onafhankelijke begeleiding van stichting Schooldakrevolutie

Zo kun je meedoen

Wil je voor jouw school ook zonnepanelen op het dak? Neem dan contact op met Schooldakrevolutie via contact@schooldakrevolutie.nl. Een schooldakcoach kan je alles vertellen over de scan, de procedure, de vergunning, het contact met de gemeente en marktpartijen. Kortom, over alles wat je maar wilt weten. Of lees verder op www.schooldakrevolutie.nl.

Meer over de kansen van de energietransitie

Dit praktijkvoorbeeld is onderdeel van de campagne Van Hoe Naar Zo, van de Noord-Hollandse Energieregio. Wil jij dit verhaal of een van de andere inspirerende voorbeelden delen? 

Bekijk dan de toolkit

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Kijk op vanhoenaarzo.nl

 

Cookie-instellingen