Azijnfabriek geeft warmte aan omgeving

419 keer bekeken 0 reacties

In Heerhugowaard haalt de grootste azijnmaker van Europa de koeling om het productieproces te reguleren uit de bodem. Tegelijkertijd wordt de warmte die vrijkomt tijdens het productieproces aan andere gebouwen in de omgeving geleverd.

Hoe dat tot stand kwam, vertellen duurzaamheidsmanager Andrea Bolhuis van Burg Group en ESCo manager Lindsay van Diepen van Duurzame Ring Heerhugowaard.

Op zoek naar duurzame koeling

Burg Group is producent van natuurazijn en heeft voor haar productieproces koeling nodig. Andrea Bolhuis daarover: “Zo’n zeven jaar geleden stonden we voor het besluit om onze koelmachines te vervangen. In principe een vrij eenvoudige beslissing. Je vervangt de oude voor nieuwe en klaar ben je. Maar we waren op zoek naar een duurzame oplossing. We wilden met Burg Group meer bijdragen aan een betere leefomgeving. Min of meer toevallig kwamen we in contact met Adriaan van Diepen, eigenaar van Duurzame Ring Heerhugowaard.”

Unieke omstandigheden

Duurzame Ring Heerhugowaard (DRH) kwam met een slim concept. Water uit de grond halen en dit gebruiken voor de koeling. Hoe ze dat voor elkaar kregen, legt Lindsay van Diepen van DRH graag uit: “Hier in Heerhugowaard is er sprake van een unieke situatie. We hebben hier de mogelijkheid om water uit de bodem te halen en door middel van een warmtewisselaar om te zetten in koelenergie.” Andrea Bolhuis vult aan: “Dat was best wel spannend, want onze brouwers moeten kunnen rekenen op de juiste koeling. Het brouwproces van natuurazijn is immers extreem temperatuurgevoelig. Voor het beste resultaat moet alles kloppen. En dat deed deze nieuwe koelingsoplossing.”

Warmte opvangen 

Tijdens de productie van natuurazijn komt er veel warmte vrij. Warmte die in de oude situatie gewoon in de buitenlucht verdween. Ook daarvoor bedacht DRH een oplossing. Van Diepen: “Inderdaad, het is zonde als je niets met de vrijgekomen warmte doet. We bedachten een manier om dit op te vangen en terug te leveren aan het warmtenet. Inmiddels maken er verschillende bedrijven op industrieterrein De Vaandel in Heerhugowaard hier gebruik van. Ook wordt de warmte gebruikt voor asfaltcollectoren voor het ijsvrij houden van wegen. Er is nog ruimte om 10.000 woningen van warmte te voorzien. Er is reeds gestart met de werkzaamheden, zodat we deze restwarmte kunnen gebruiken in het Stationsgebied van Heerhugowaard.”

Uniek

De samenwerking tussen DRH en Burg Group is uniek te noemen. Zo levert de één koelenergie en geeft de ander warmte terug. Andrea Bolhuis is bijzonder tevreden met het resultaat: “Zeven jaar geleden was Burg Group een van de koplopers die op zoek ging naar een meer duurzame manier van produceren. De energietransitie leefde nog helemaal niet zoals het nu speelt. Maar we hebben het toch mooi voor elkaar gekregen: Natuurazijn maken op een duurzame manier. En ook nog eens warmte leveren aan anderen die het goed kunnen gebruiken. Daarnaast is ons energieverbruik ook nog eens gehalveerd. Daar mogen we samen best trots op zijn.”

Zo doen we dat bij Burg Group samen met Duurzame Ring Heerhugowaard

  • Koeling door water uit de bodem
  • Warmte opvangen tijdens productieproces van natuurazijn
  • Warmte leveren aan het koude- en warmtenet

Zo kun je meedoen

Wil je meer weten over koeling en warmte? Informeer dan naar de mogelijkheden bij Duurzame Ring Heerhugowaard, info@drhexploitatie.nl.

Mocht je meer informatie willen hebben over de duurzame manier van produceren, stuur dan een mailtje naar Andrea Bolhuis, ab@burggroup.eu.

Meer over de kansen van de energietransitie

De energietransitie biedt kansen voor iedereen, voor bedrijven, buurten en bewoners. Meer weten? Kijk op vanhoenaarzo.nl

 

 

 

 

Cookie-instellingen