Het afgelopen half jaar werkten veertig vakgenoten in vier werkgroepen aan de verdieping van concrete stappen die je kunt zetten. De trekkers van de werkgroepen presenteerden hun inzichten op dinsdag 22 november aan de 100 aanwezigen. Initiatiefnemer Logeion en het LCNK waren te gast bij TNO op het Science Park Utrecht. Als sprekers deelden Reint Jan Renes (Hogeschool van Amsterdam) en Niels Kastelein (directeur Klimaat van het ministerie van EZK) hun visie op de klimaatopgave en de rol van communicatie en gedragskennis.
Bekijk het videoverslag van Logeion
Eerste resultaten CommLabs
In dit nieuwsbericht delen we de eerste resultaten. De komende tijd vullen we de opbrengsten aan in de bibliotheek van het LCNK. Heb je zelf ook kennis en tools om te delen? Deel ze dan met onze communitymanager Evy Jansen.
Thema 1: communicatie rondom burgerberaden
Voor een succesvol burgerberaad is goede communicatie cruciaal. Het kan alle inspanningen maken of breken. Als communicatieadviseur staat je in elke fase – vooraf, tijdens en na het burgerberaad – het een en ander te overdenken, te bespreken en te doen. Samen met experts en ervaringsdeskundingen heeft het CommLab een handleiding gemaakt, zodat jij vanuit jouw rol kunt bijdragen aan een succesvol burgerberaad. Ook delen ze een afwegingshulp en diverse voorbeeldbrieven
Ga naar de handleiding op Platform Energieparticipatie
Thema 2: klimaatnarratieven
Wetenschappers waarschuwen al decennia voor de gevolgen van klimaatverandering, maar onze maatschappij lijkt maar langzaam te verduurzamen. Een van de redenen hiervoor is, zo horen we steeds vaker, het gebrek aan een duidelijk en motiverend klimaatnarratief: een verhaal dat beschrijft wat de gevolgen van klimaatverandering zijn, hoe die te beperken en waarom, en wie daar een rol in spelen.
TNO heeft onderzocht wat werkzame ingrediënten zijn van een overtuigend klimaatverhaal. Het CommLab met behulp van dit framework een aantal bestaande klimaatnarratieven geanalyseerd: internationaal, nationaal, regionaal en lokaal. In hun onderzoek kijken ze naar overeenkomsten en verschillen.
Bekijk de presentatie
Bekijk het narratief Klimaat en Energie van de Rijksoverheid
Thema 3: het bewonersgesprek
Het bewonersgesprek is één van de vele middelen om inwoners te helpen met het verduurzamen van hun woning (richting aardgasvrij). Het CommLab Klimaat heeft via een (vereenvoudigde) klantreis het bewonersgesprek in beeld gebracht. Wat opviel bij het opstellen van de klantreis waren de drempels en barrières die inwoners ervaren bij het verduurzamen van de woning. Drempels die vrijwel iedere gemeente herkent. Dit is geen nieuws. Tóch blijft iedere gemeente, vaak nog ieder voor zich of binnen een klein samenwerkingsverband, zelf het wiel uitvinden om deze drempels weg te halen. Dat is echt zonde!
Bekijk de presentatie
Lees de oproep van Linda Corbijs-Maas op LinkedIn
Bekijk ook de handreiking Participatie Wijkaanpak Aardgasvrij
Thema 4: gedragspsychologie en inwonerprofielen
Communicatie is één van de bouwstenen van een uitnodigend participatieproces. Verschillende bedrijven hebben inwonerprofielmethoden ontwikkeld om overheden en bureaus mee te ondersteunen. Deze profielen kijken niet zozeer naar demografische gegevens, maar naar opvattingen en waardenoriëntaties. Op onderliggende waarden kun je basishoudingen onderscheiden die van invloed zijn op de manier waarop je het effectiefste met verschillende typen mensen kunt communiceren en ze kunt betrekken bij participatieprocessen. Op het leerplatform energieparticipatie vind je informatie over de beschikbare profielen, voorbeelden en aandachtspunten voor het gebruik van de profielen.
Ga naar de inwonerprofielenen op Plaform Energieparticipatie
Blijf op de hoogte van deze thema’s
Schrijf je in voor de nieuwsbrief, volg ons op LinkedIn en zet de volgende bijeenkomst alvast in de agenda!