Podcasts

Er zijn veel interessante podcasts over klimaatcommunicatie. Hieronder vind je een overzicht. Mis je een podcast over klimaatcommunicatie die niet mag ontbreken in deze lijst? Laat een reactie achter of stuur een bericht naar onze communitymanager Evy Jansen


Onderzoekmoeheid voorkomen? Van 'transactie' naar 'relatie' - Erasmus School of Social and Behavioural Scienes

Wetenschappers in het sociale domein doen hun onderzoek samen met mensen, bijvoorbeeld in wijken, op werkplekken of op scholen. Maar wat nu als die mensen geen zin meer hebben om mee te doen aan al die onderzoeken? Steeds vaker blijven de vragenlijsten leeg en wordt het verzamelen van onderzoeksdata een moeizame zoektocht. Podcastmaker Hajo Magré is op zoek gegaan naar waar de weerstand precies zit en hoe mogelijke oplossingen eruit kunnen zien. 

Onderzoeksmoeheid voorkomen? Van ‘transactie’ naar ‘relatie’

Expeditie Energie: de energietransitie in de gebouwde omgeving versnellen

In 2050 moeten alle woningen en gebouwen van het aardgas af en op een andere manier verwarmd worden. Gemeenten hebben de regie in deze energietransitie in de gebouwde omgeving en spelen hierin dus een belangrijke rol. Ook burgers en bedrijven moeten aan de slag. In de podcastserie Expeditie Energie van Uitvoeringsoverleg Gebouwde Omgeving bespreken experts en ervaringsdeskundigen de rollen van de betrokkenen. Ze hebben het onder meer over ondersteuning voor bewoners en bedrijven, uitdagingen in de energietransitie en mogelijke oplossingen.

Expeditie Energie  

Particibeter 

PARTICIBETER is een podcast over participatie in de energietransitie. De podcast zit vol aansprekende voorbeelden, scherpe discussies en praktische tips. Gemaakt voor iedereen die serieus met participatie aan de slag wil of er al mee bezig is. Voor raadsleden, wethouders, ambtenaren en natuurlijk inwoners.

Particibeter

Daar krijg je energie van - De Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE)

Een podcast van de NVDE met voorbeelden van duurzame energie in de praktijk. Van duurzaam tomaten kweken met behulp van aardwarmte tot het emissievrij aanleggen van elektriciteitskabels met elektrische boormachines. 

Daar krijg je energie van - Nederlandse Vereniging Duurzame Energie

Boven water - NRC

Nederland loopt grote risico’s door klimaatverandering. Maar onze toekomst hebben we deels zelf in de hand. Floor Boon en Maarten Dallinga onderzoeken wie aan zet zijn om ontwrichtend extreem weer zoveel mogelijk te voorkomen.

Boven water

The Good World

Inspirerende interviews met communicatiebazen die de wereld gezonder, duurzamer, eerlijker en inclusiever willen maken.

The Good World 

De Crisis van de Toekomst

De Crisis van de Toekomst is een podcastreeks die aansluit bij het rapport Toekomstverkenning Crisisbeheersing dat is opgesteld door NIPV. In de podcasts analyseren deskundigen hoe we moeten omgaan met toekomstscenario’s waarin een crisis de hoofdrol speelt. Zijn we daar klaar voor? Wie moet de regie nemen? Waar zitten straks de zwakke plekken?

De Crisisipodcast

De ommezwaai

In een zesdelige serie gaat journalist Sander Heijne in gesprek met bestuurders, ondernemers en politici die, vaak na lang aarzelen, het roer hebben omgegooid. De podcast is geen tribunaal of aanklacht, maar veel meer een zoektocht naar de vraag wat bestuurders nu het laatste zetje geeft om te besluiten om hun bedrijfsvoering te vergroenen. Uiteindelijk hoopt hij zo lessen te kunnen leren die ons kunnen helpen om de energietransitie te versnellen.

De ommezwaai 

De speer - Circl podcast

In gesprek met social entrepreneurs over de vraag: Hoe word je eigenlijk wereldverbeteraar?

De speer - Circl podcast

Ecosofie

Hoe breng je economie, ecologie en filosofie in balans? Daarover gaat Ecosofie, de podcast waarin Marnix Kluiters in gesprek gaat met experts over het verduurzamen van de samenleving.

Ecosofie podcast

Nattigheid

Er is van alles aan de hand met water: te veel, te weinig, te vies, te zout, ga maar door. ‘Nattigheid’ gaat nu eens niet over de problemen, maar over de vele innovatieve, creatieve oplossingen die dit land rijk is. Natuurlijk van de experts, maar ook van kunstenaars, creatievelingen én gewone burgers zoals jij en ik. Ideeën genoeg! ‘Nattigheid’ is een podcast met opbeurende verhalen over ons water. In samenwerking met: Ons Water.

Nattigheid 

Participodcast

In de participodcast gaan Marion van der Voort van Bureau voor Gebiedscommunicatie, Jasper Ludolph van Mett en Nicolette Ouwerling van Citisens onder leiding van Natalie Rohlof op zeer onregelmatige basis met elkaar in gesprek over participatie. Want daar is best veel over te vertellen en nog meer over te klagen. Marion trapt altijd af door wat heilige huisjes in brand te steken en ja, dan volgt de rest vanzelf. 'n Feest van herkenning voor omgevingsmanagers en communicatieadviseurs die ook iets vinden van al die klankbordgroepen, mwoah-denkers en inspraakavonden.

Participodcast 

Studio energie

Onderzoeker Remco de Boer in gesprek met de hoofdrolspelers in het Nederlandse energie- en klimaatdebat. En met analisten Jilles van den Beukel en Hans van Cleef bespreekt hij maandelijks de ontwikkelingen op de internationale energiemarkten.

Studio energie 

Studio Tegengif

De podcast waarin Randy Martens, Wimar Bolhuis en Wouter Welling politiek, economie en maatschappij bespreken om zo een onafhankelijke en geïnformeerde dosis Tegengif tegen alle gekte in het Nederlandse debat te geven.

Studio Tegengif

BNR Duurzaam met Harm Edens

De Groene weg naar 2030. Harm Edens onderzoekt hoe we het beste en het snelste de doelen van het klimaatakkoord van Parijs kunnen halen.

BNR Duurzaam met Harm Edens 

Onsje Groener

Paniek om de inflatie en dus vliegen de bespaartips je om de oren. Maar al die budgetwinkels, kiloknallers en bulkaankopen zijn natuurlijk niet zo duurzaam. En dus gaan Saskia van thegreenlist.nl en vriendin Beathe in het tweede seizoen van Onsje Groener op zoek naar ideeën voor een duurzamer leven on a budget.

Onsje Groener

Klimaattherapie 

In Klimaattherapie de Podcast zoekt Cecilia Adorée uit hoe je mens moet zijn in tijden van klimaatontwrichting. Zij gaat in gesprek met experts die ons nieuwe en unieke perspectieven bieden: ze leren ons meer over de gelaagdheid van het probleem, maar bieden ook oplossingen, handvaten en hoop. Ze zoekt uit wat we kunnen doen om de aarde mooi en leefbaar te houden, en daarbij heb ik aandacht voor de minder gehoorde stemmen in het publieke debat. Ook onderzoekt ze wat we kunnen met de gevoelens die op kunnen komen als je je verdiept in de klimaatproblematiek. 

Klimaattherapie

Klimaat in de straat

Welke gevolgen van klimaatverandering kom je tegen als je inzoomt op een gemeente? En hoe kan een gemeenschap het beste met deze gevolgen omgaan? Dat hoor je in Klimaat in de straat. In deze maandelijkse podcast gaat Sjoerd Arends in gesprek met zijn dorpsgenoten. De interviews vinden plaats in het Gelderse Oosterbeek en de gebieden daaromheen.

Klimaat in de straat

De Communicatie Podcast

Een podcast met inzichten en tips hoe jij jouw succes kan vergroten als adviseur of ondernemer. Maandelijks nieuwe tips om het maximale uit je communicatie te halen. In de serie 'De toekomst van communicatie' interview ik landelijke experts over hun visie op communicatie, nu en in de toekomst. Met Communicatie Expert Karine van den Noort.

De Communicatie Podcast

Rechtvaardigheid in klimaatbeleid

Rechtvaardigheid speelt nog onvoldoende een rol bij het bepalen van het klimaatbeleid. Zeker nu de kosten sterk toenemen, adviseert de WRR in zijn adviesrapport ‘Rechtvaardigheid in klimaatbeleid’ beleidsmakers om een rechtvaardige verdeling van de kosten veel meer centraal te stellen, anders komt het draagvlak bij burgers en bedrijven in gevaar. In deze aflevering vertellen raadslid Suzanne Hulscher en onderzoekers Gijsbert Werner en Annick de Vries daar meer over.

Rechtvaardigheid in klimaatbeleid - WRR vogelvlucht

De Groene Paradox

Een podcast over groene dilemma's en de complexiteit van duurzaamheid. Als je duurzamer wilt leven, kom je wel eens op een punt waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Het ene artikel zegt dat je minder plastic moet gebruiken, het andere zegt dat je je spullen moet herbruiken. De ene vriendin vertelt je dat je je kleren moet doneren, maar dan hoor je weer dat kringloopwinkels al te veel kleding hebben. In de groene paradox gaan maaksters Judith & Apollonia in gesprek met experts die de hoofdvraag beantwoorden: welke keuze kan ik nou maken om een duurzamer leven te leiden?

De Groene Paradox

Denk Doe Duurzaam

Dit is de Denk Doe Duurzaam Podcast van de Rijksoverheid, waarin we praten over alles wat nodig is voor een duurzame bedrijfsvoering bij het Rijk. 

Denk Doe Duurzaam

De energietransitie uitgelegd

In ‘De energietransitie uitgelegd’ leggen experts in heldere taal de verschillende onderdelen van de energietransitie uit, en de verbanden daartussen. Wat is nu eigenlijk energiearmoede? Wat zijn de modellen op basis waarvan onder andere de jaarlijkse Klimaat- en energieverkenning (KEV) wordt geschreven? En hoe kunnen we netcongestie aanpakken?

De energietransitie uitgelegd - Energy.nl

Voetnoten

Een podcast over ingewikkelde maar zeer relevante rapporten die de gebeurtenissen in de energie- en klimaatwereld van context voorzien. Dus wil je het naadje van de kous weten, maar heb je geen tijd om ellenlange studies door te worstelen? Laat een ander dat dan voor je doen.

Voetnoten, de podcast van Energeia

 

Cookie-instellingen